Cu ce-i mai bun Tudose decât Dragnea?

Cu ce-i mai bun Tudose decât Dragnea?
Publicat: 12/01/2018, 16:44

Mulți i-au acordat o doză de credit premierului Tudose.

După un început ezitant, pe parcursul căruia l-au cam trecut apele – la propriu și la figurat -, părea că omul deține, totuși, o anume tărie de caracter generatoare de fermitate profesională. Chiar mai mare decât aceea a lui „Grindeanu cel adevărat”, apărut la finalul „guvernului lui însuși”.

Pe parcurs, omul s-a mai dezumflat câteva atmosfere, dar nici nu s-a lipit, definitiv, de sufletul lui Dragnea.

Marota sa: că nu poate lucra cu diverși miniștri impuși de lider (cum ar veni, de CEx), și că, dacă tot i se cer performanță și recunoaștere europeană, să fie lăsat să-și facă echipă/să-și aleagă miniștrii, ceea ce mi s-ar fi părut corect și benefic.

Dar nu și lui Liviu Dragnea, care, prin intermediul majorității miniștrilor (mai ales a doamnelor ministru), controla, evident, guvernul și strategia instituției, peste capul de expresie (uneori, amenințător), al premierului

De aici, toată agitația, toată nebunia, ieșirile la rampă, contrele în prime time, și, spre final, aerul/aura că el, Tudose, ar putea reface echilibrul în partid, alături de câțiva susținători, cu scopul reinstaurării „democrației în partid” – o sintagmă de-a lui Niculae Bădălău, omul care se dovedește că nu știe ce vrea, cât vrea și până unde vrea.

Ei bine, toate acestea au lăsat impresia că pe Mihai Tudose îl recomandă vocea și caracterul.

Da” de unde?! Câteva din ultimele sale reacții, deplasate și ca sens și ca exprimare, ne-au dovedit, o dată în plus, că pe om, totuși, îl ia apa la vale.

Sigur că toți cei care l-au ascultat, cu oarecare atenție, de când e șef la guvern, i-au distins stilul deloc distins și elegant, exprimarea bolovănoasă, uneori grobiană, „șarmul” și felul inconfundabil de a „glumi”, de a persifla, de a umili și, într-un final, de a spune prostii.

Astfel, cel puțin două dintre intervențiile sale din ultima perioadă au dovedit, pe lângă o pronunțată incoerență verbală, o agresivă lipsă de respect, precum și neștiința exprimării diplomatice, obligatorii, în postura în care se află.

De exemplu, declarațiile pe care le-a făcut premierul Tudose, în contextul unei discuții despre Regele Mihai, Familia Regală și legea care se referă la instituționalizarea relației între aceasta și statul român, au frizat absurdul, dovedind o crasă lipsă de decență.

Iată: „Adică, eu mai spun o dată, pot să spun Regele Mihai fiindcă a fost rege al României. A fost rege și avea un regat. Era România regat. Astăzi, România e republică. El a fost un rege, Regele Mihai, dar regina… nu știu cine… Mă scuzați, dar e republică pe aici!… Putem să ne proclamăm orice, facem o fundație și ne proclamăm orice. Nu mai există ceremonialul de încoronare… Păi încoronare la ce? Ca nu ai jucăria”, a bâiguit, penibil, Tudose.

Ca să nu mai vorbim despre „deschiderea” acestuia către glume și expresii de prost-gust sau către „metaforele” aiuritoare, complet deplasate.

O astfel de ieșire a plasat MAE român, statul însuși, într-o poziție extrem de delicată și o nedorită defensivă, în anul Centenarului, față de Ungaria.

Încercând să răspundă într-un atare mod celor trei formațiuni politice maghiare (UDMR, PPMT și PCM) -, care au semnat rezoluția privind obținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, premierul Mihai Tudose nu a găsit nimic mai inteligent de spus decât: „Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”.

Răspuns prin care a dat apă la moară maghiarilor, reușind să amplifice tensiunile despre care vorbea, generând, implicit, un conflict diplomatic care îi vine mănușă politicii maghiare.

Indiferent în ce măsură ne-a devenit simpatic premierul Tudose, în calitate de opozant al lui Liviu Dragnea, nu-i poate fi acceptat, înțeles și creditat acest comportament de șef de autobază.

Întrucât, vorba lui Dragnea, la Bacău, noi sperăm ca Tudose să rămână premier…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea...
×